Ösztöndíjak


A 2018. évi MMTT kongresszuson a ”Legjobb bejelentett előadás” című pályázat nyertese az MMTT Vezetőségének közös döntése alapján:
 
Galló Nóra
SE ÁOK II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Előadás megtekintése »

A pályázat díja: 200.000 Ft

KÖNYVAJÁNLÓ

A könyvismertető megtekintéséhez kattintson ide!

Kereken húsz éve született utoljára a klinikai táplálás terén magyar nyelvű szakkönyv, így időszerű volt az ide vágó ismeretek friss áttekintése. A szerző, Dr. Télessy István, 6 részre bontva 26 fejezetben tárgyalja a humán táplálkozás és táplálás valamint gyógyító célú táplálás kérdéseit.
 

Tovább

Történet

Magyarországon - európai viszonylatban is - korán kezdtek el foglalkozni a parenterális táplálás problémáival. E témával foglalkozó első dolgozatok egyike már 1895-ben, a Markusovszky alapította.

 

Orvosi Hetilapban - "a hazai és külföldi kórbúvárlat"-ban -, annak 45., 46. és 47. számában jelent meg Donogány Zakariás és Hasenfeld Artur doktorok "a subcutan táplálásról" címmel cikksorozat, amelyben beszámoltak, hogy táplálás céljából először állat-kísérletben, majd klinikai gyakorlatban hypodermoclysis formájában sikerrel alkalmaztak olajat tartalmazó infúziót. (A cikksorozat a magyarországi orvostörténet iránt érdeklődők számára valóságos csemege).

 

1964 április 17-18-án, Magyarországon az első, de Európában is az elsők között szerveztünk közösen a sebészeti, belgyógyászati aneszteziológiai, traumatológiai és dietetikus szakcsoportokkal egy interdisciplináris fórumot, amely a parenterális és enterális táplálással foglakozott. Az elhangzott előadások könyv formájában is megjelentek.

 

1984 márciusában megalakult a Magyar Aneszteziológiai Társaság Mesterséges Táplálási Szekciója, amely 1990-ben önálló Magyar Mesterséges Táplálási Társasággá szerveződött.

 

1986. április 11-12.-én rendeztük meg Budapesten kb. 300 részvevővel az I. Osztrák-Magyar mesterséges táplálási szemináriumot.

 

1993 szeptemberében az Európai Parenterális és Enterális Táplálási Társaság (ESPEN) megbízásából rendeztük meg a XV. Kongresszusát, amelyen a 1700 külföldi és kb. 100 magyar kolléga vett részt.

 

Az MMTT aktívan részt vesz az évenként megrendezésre kerülő közép-kelet európai fiatal orvosokat képző tanfolyam szervezésében.

 

Különböző szakmai rendezvényeinken, klub délutánokon orvosok és dietetikusok részére, neves külföldi és honi előadok vezetésével rendszeresen alapképzést és továbbképzést szervezünk és a mások által szervezett továbbképzéseket támogatjuk.