Ösztöndíjak


A 2016. évi MMTT kongresszuson a ”legjobb bejelentett előadás” c. pályázat nyertesei az MMTT Vezetőségének közös döntése alapján:


Dakó Eszter és Dakó Sarolta


Az előadásokat az alábbi linkeken keresztül tekintheti meg:
 

Dakó Eszter: Melyik tápszert javasoljam a betegemnek? (dilemmák, lehetőségek és korlátok Magyarországon és Európában)

Dakó Sarolta: A maltruníció rizikójának önszűrése
 

A pályázat díja: 150.000 Ft.

-----------------------------------------

2017. évi kongresszusi támogatásra, tovább- képzésre felhasználható ösztöndíjra pályázatot hirdetünk idei kongresszusunkon is.


A 2017. évi MMTT kongresszuson elhangzó olyan előadással lehet pályázni, amelynek első szerzője 40 év alatti orvos, szakdolgozó, MMTT tag. A pályázat nyertese az MMTT vezetősége által legjobbnak tartott bejelentett előadás első szerzője.


Pályázat díja: 200.000 Ft.

Történet

Magyarországon - európai viszonylatban is - korán kezdtek el foglalkozni a parenterális táplálás problémáival. E témával foglalkozó első dolgozatok egyike már 1895-ben, a Markusovszky alapította.

 

Orvosi Hetilapban - "a hazai és külföldi kórbúvárlat"-ban -, annak 45., 46. és 47. számában jelent meg Donogány Zakariás és Hasenfeld Artur doktorok "a subcutan táplálásról" címmel cikksorozat, amelyben beszámoltak, hogy táplálás céljából először állat-kísérletben, majd klinikai gyakorlatban hypodermoclysis formájában sikerrel alkalmaztak olajat tartalmazó infúziót. (A cikksorozat a magyarországi orvostörténet iránt érdeklődők számára valóságos csemege).

 

1964 április 17-18-án, Magyarországon az első, de Európában is az elsők között szerveztünk közösen a sebészeti, belgyógyászati aneszteziológiai, traumatológiai és dietetikus szakcsoportokkal egy interdisciplináris fórumot, amely a parenterális és enterális táplálással foglakozott. Az elhangzott előadások könyv formájában is megjelentek.

 

1984 márciusában megalakult a Magyar Aneszteziológiai Társaság Mesterséges Táplálási Szekciója, amely 1990-ben önálló Magyar Mesterséges Táplálási Társasággá szerveződött.

 

1986. április 11-12.-én rendeztük meg Budapesten kb. 300 részvevővel az I. Osztrák-Magyar mesterséges táplálási szemináriumot.

 

1993 szeptemberében az Európai Parenterális és Enterális Táplálási Társaság (ESPEN) megbízásából rendeztük meg a XV. Kongresszusát, amelyen a 1700 külföldi és kb. 100 magyar kolléga vett részt.

 

Az MMTT aktívan részt vesz az évenként megrendezésre kerülő közép-kelet európai fiatal orvosokat képző tanfolyam szervezésében.

 

Különböző szakmai rendezvényeinken, klub délutánokon orvosok és dietetikusok részére, neves külföldi és honi előadok vezetésével rendszeresen alapképzést és továbbképzést szervezünk és a mások által szervezett továbbképzéseket támogatjuk.