Ösztöndíjak


A 2018. évi MMTT kongresszuson a ”Legjobb bejelentett előadás” című pályázat nyertese az MMTT Vezetőségének közös döntése alapján:
 
Galló Nóra
SE ÁOK II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Előadás megtekintése »

A pályázat díja: 200.000 Ft

KÖNYVAJÁNLÓ

A könyvismertető megtekintéséhez kattintson ide!

Kereken húsz éve született utoljára a klinikai táplálás terén magyar nyelvű szakkönyv, így időszerű volt az ide vágó ismeretek friss áttekintése. A szerző, Dr. Télessy István, 6 részre bontva 26 fejezetben tárgyalja a humán táplálkozás és táplálás valamint gyógyító célú táplálás kérdéseit.
 

Tovább

Rovatok: Hírek
Szerző: Dr. Sahin Péter1 Dr. Tomsits Erika2
1Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Otthontáplálási Munkacsoport Elnöke
2Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Otthontáplálási Munkacsoport Vezetője

Otthoni parenterális táplálás

2010-12-06

Címzett:

Dr. Cserháti Péter (Helyettes Államtitkár),

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Szeretnénk ismét támogató segítségét kérni az otthoni parenterális táplálás gyakorlati megvalósításához. Hivatkozunk Dr. Szócska Miklós Államtitkár Úrnak írt levelünkre, melynek iktatószáma: 18278.-2/2010 -SZAKHAT Az ügy szakmai kérdéskörének előzményeivel kapcsolatosan engedje meg , hogy az alábbiakról röviden tájékoztassuk.

A bélelégtelenségben szenvedő betegek tartós otthoni parenterális táplálásban (OPT) részesülnek az Európai Közösség legtöbb országában, az adott országok gazdasági körülményeitől függetlenül. Hazánkban a jelenlegi jogi szabályozás, szervezeti és finanszírozási rendszer a bélelégtelenségben szenvedő betegeknek az ellátását kizárólag fekvőbeteg körülmények között teszi lehetővé, noha - nemzetközi tapasztalatok szerint - megfelelő ellátás mellett harmad részük munkaképes, harmad részük önellátó lehetne. A fekvőbeteg-intézmény rendszert 30%-uk terhelné. Az OPT megvalósítása érdekében a munkát 20 évvel ezelőtt a táplálás iránt elkötelezett szakmai körök kezdték el dr. Varga Péter vezetésével.

2008 szeptemberében a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) Otthontáplálási Munkacsoportjának kezdeményezésére az Egészségügyi Minisztérium, az OEP, valamint több szakmai kollégium (Gasztroenterológiai, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati, Sebészeti, Hematológiai, Onkológiai, Háziorvosi, Ápolói és Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) széleskörű szakmai konszenzust dolgozott ki az OPT megteremtéséhez. Miért is szükséges kezelés az OPT?

  1. A rövidbél szindrómás betegek megfelelő rehabilitációját eredményezi.
  2. Az életminőség szignifikáns javulásához vezet.
  3. 30 %-kal olcsóbb, mint a kórházi parenterális táplálás.
  4. Jelenleg ezeket a betegeket kórházban kezelik.

 

Tekintettel a kérdés kiemelt szakmai fontosságára, valamint arra, hogy a remélt, régóta várt előrelépés megvalósulása nem jár költség-növelő hatással, sőt kifejezetten költségtakarékos hatású, ezúton szeretnénk a szakmapolitika figyelmét ismételten felhívni a problémakörre.

 

Kérjük ezért Helyettes Államtitkár Úr támogatását az OTP hazai bevezetésének jogi szabályozásának valamint a bélelégtelen betegek BNO, HBCS kódjának megteremtéséhez.

 

Továbbá kérjük, hogy személyes megbeszélésre biztosítson lehetőséget.

 

Budapest, 2010. december 6.

 

Tisztelettel és köszönettel:

Dr. Tomsits Erika

Dr. Sahin Péter
 

 

Elérhetőségek

Dr. Tomsits Erika

SE II. Gyermekgyógyászati Klinika,

1094 Tűzoltó u. 7-9.
Email: tomsits.erika@gmail.com

Dr. Sahin Péter

Szt. Imre Kórház, Gastroenterológiai Profil,

1115. Budapest, Tétényi u. 12-16.
e-mail: sahinp@vnet.hu  

Cikk értékelése Eddig 2 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások