Ösztöndíjak


A 2018. évi MMTT kongresszuson a ”Legjobb bejelentett előadás” című pályázat nyertese az MMTT Vezetőségének közös döntése alapján:
 
Galló Nóra
SE ÁOK II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Előadás megtekintése »

A pályázat díja: 200.000 Ft

KÖNYVAJÁNLÓ

A könyvismertető megtekintéséhez kattintson ide!

Kereken húsz éve született utoljára a klinikai táplálás terén magyar nyelvű szakkönyv, így időszerű volt az ide vágó ismeretek friss áttekintése. A szerző, Dr. Télessy István, 6 részre bontva 26 fejezetben tárgyalja a humán táplálkozás és táplálás valamint gyógyító célú táplálás kérdéseit.
 

Tovább

Otthoni parenterális táplálás

A kórházakban a leggyakoribb betegség az alultápláltság, amit a kórházba való belépéskor nem szűrünk, így nehezen ismerünk fel. A harmadik évezredbe lépve a malnutríció lehet a betegségek kimenetelét befolyásoló egyik legfontosabb tényező. A gasztroenterológus elsősorban a krónikus betegségekhez (májcirrózis, krónikus pankreatitisz, IBD, tumoros betegségek) kapcsolódva észlelheti.

Kiemelkedő jelentőségű a ritkán előforduló, de gyakran súlyos malnutríciót okozó rövidbél szindróma RBS). Az RBS hátterében leggyakrabban vaszkuláris ok, IBD, tumoros megbetegedések, valamint trauma áll. Magyarországon a 9,5 százalékos gyakoriságú Leidenmutáció a fiatal, fogamzásgátló tablettát szedő lányok esetében nem ritkán okoz mezenterika trombózist és következményes RBS-t. A legsúlyosabb, ún. bélelégtelen betegeket nem elégséges csak szájon keresztül etetni. Évekig, ritkán életük végéig kiegészítő parenterális táplálásra (nagyvénába adható tápanyagok) is szükségük van. Külföldön ezeknek a betegeknek a rehabilitációjához és a jó életminőség eléréséhez rendelkezésre áll az otthoni parenterális táplálás (OPT) rendszere. Magyarországon ez az eljárás még mindig illegális. Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) 20 éve, az Otthontáplálási Munkacsoportja 2008 óta a mindenkori minisztériummal egyetértésben dolgozik ennek az állapotnak a megváltoztatásán és az otthoni parenterális táplálás rendszerének felépítésén. Az MMTT álláspontja jelenleg az, hogy az OPT-t végző leendő centrumokhoz akkreditációs feltételnek kell lennie a Kórházi Táplálási Team létrehozásának. Ennek a teamnek a feladata a kórházi malnutríció szűrésének megszervezése, szakkonzíliumok adása, a perioperatív táplálás, valamint az OPT megszervezése. Szakpolitikusainknak, vezető orvosainknak és az MMTT-nek a felelőssége, hogy a szakorvosaink éljenek ezzel a mindenki számára könnyen hozzáférhető, szakmai és gazdasági előnyökkel járó mesterséges enterális és parenterális táplálással.

 

Dr. Sahin Péter
Fővárosi Önkormányzat
Szent Imre Kórház, Budapest

 

Forrás: Medical Tribune 2011. április 7.
Cikk értékelése Eddig 4 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások