Ösztöndíjak


A 2017. évi MMTT kongresszuson a ”Legjobb bejelentett előadás” című pályázat nyertese az MMTT Vezetőségének közös döntése alapján:
 
Dr. Boros Kriszta Katinka
I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Előadás megtekintése »

A pályázat díja: 200.000 Ft

KÖNYVAJÁNLÓ

A könyvismertető megtekintéséhez kattintson ide!

Kereken húsz éve született utoljára a klinikai táplálás terén magyar nyelvű szakkönyv, így időszerű volt az ide vágó ismeretek friss áttekintése. A szerző, Dr. Télessy István, 6 részre bontva 26 fejezetben tárgyalja a humán táplálkozás és táplálás valamint gyógyító célú táplálás kérdéseit.
 

Tovább

Rovatok: Irányelvek
Szerző: L. Doughan1 P. Coppens2 M. Arvanitakis, A. Van Gossum3
1Federal Public Service of Health, Food Chain Safety and Environment/National Food and Health Plan, Brussels, Belgium
2European Advisory Services/National Food and Health Plan, Brussels, Belgium
3Department of Gastroenterology, Nutrition Team, Erasme University Hospital, Brussels, Belgium

Nutrition in care homes and home care: Recommendations – a summary based on the report approved by the Council of Europe

Undernutrition in home care and care home settings has been acknowledged as a situation with various causes and significant consequences on both an individual and social level. A review article exposing this problem has been recently published. Consequently, scientific experts and other stakeholders were involved in formulating recommendations to tackle undernutrition and sensitize political authorities. The forum held in Brussels and its proceedings were considered as a baseline to interview stakeholders involved in care homes and home care in order to propose solutions on different levels. A full report including guidelines was sent and accepted by the Council of Europe, and can be used as a basis for implementing strategies on a national and international level.

A multidisciplinary approach is important to successfully tackle malnutrition on multiple levels: the patients, the health care workers (medical and non-medical), the public, policy makers and society stakeholders. Awareness for patients and caregivers is important; this can be obtained by information and appropriate training. Care home management and kitchen staff activities can be modified in order to promote nutrition. Policy makers should create legal frameworks to confront malnutrition as being a public health concern.

Undernutrition in home care and care home settings is a considerable problem and confrontation involves a multidisciplinary approach.

©2009 Elsevier Ltd and European Society for Clinical Nutrition and Metabolism. All rights reserved.


A cikk teljes egészében letölthető és megtekinthető PDF formátumban a kapcsolódó dokumentumoknál:
 

Cikk értékelése Eddig 1 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások