Ösztöndíjak


A 2018. évi MMTT kongresszuson a ”Legjobb bejelentett előadás” című pályázat nyertese az MMTT Vezetőségének közös döntése alapján:
 
Galló Nóra
SE ÁOK II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Előadás megtekintése »

A pályázat díja: 200.000 Ft

KÖNYVAJÁNLÓ

A könyvismertető megtekintéséhez kattintson ide!

Kereken húsz éve született utoljára a klinikai táplálás terén magyar nyelvű szakkönyv, így időszerű volt az ide vágó ismeretek friss áttekintése. A szerző, Dr. Télessy István, 6 részre bontva 26 fejezetben tárgyalja a humán táplálkozás és táplálás valamint gyógyító célú táplálás kérdéseit.
 

Tovább

Rovatok: Hírek
Szerző: Dr. Tomsits Erika1 Dr. Sahin Péter2
1az MMTT elnök
2az MMTT főtitkára

Javaslat a 2011. évi soros EU Elnökség

2010-12-02

Címzett:

Dr. Szócska Miklós (Egészségügyért Felelős Államtitkár),

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

Az Európai Unióban 20 millió ember szenved táplálkozási elégtelenséghez kötődő alultápláltságban. Az egészségügyi ellátás során a malnutrícióhoz kapcsolódó egészségügyi költségek 120 milliárd Euro-ra tehetőek évente. A hazai felmérések a kórházba kerülő betegek esetében mintegy 40%-ban igazolnak kóros tápláltsági állapotot.

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Kongresszusa 2010. november 20-án csatlakozott a The European Nutrition for Health Alliance-nak 2010. november 9-én, az Európai Parlamentben ismertetett állásfoglalásához.

 

A Társaság a magyar betegek gyógyítása iránt elkötelezetten, különös tekintettel a tápláltsági állapot és a táplálásterápia kérdéseit tudományos igényességgel ismertető közleményekre, felkéri a Magyar Köztársaság - az Európai Unió következő elnöki pozícióját betöltő ország - Kormányát, hogy a következő szakmai javaslatunkat fontolja meg, és a szükségesnek talált intézkedéseket tegye meg hazánkban és az Európai Unió országaira vonatkozóan is:

  1. Minden kórházba felvett betegnél elengedhetetlen a tápláltsági állapot szűrése, alultápláltság veszélye esetén annak részletes felmérése.
  2. A felmérést szakmailag képzett orvos, vagy az - ugyancsak elsődleges szakmai cél megvalósulásaként létrejövő - táplálási munkacsoport tagja végezze.
  3. A felmérés során az alultápláltnak bizonyult, vagy a tervezett kezelés kapcsán alultáplálás veszélyének kitett betegeket regisztrálni kell, és célzott kezelésüket haladéktalanul meg kell kezdeni.
  4. A táplálási munkacsoportot az intézet érintett szakterületeinek orvosaiból, dietetikusaiból, gyógyszerészeiből és szakdolgozóiból kell létrehozni.

 

A betegek gyógyulását bizonyítottan javító, és egyúttal az ellátás költségeit összességében csökkentő modell példaértékű lehet az Unió országai számára.

 

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság 2010. évi kongresszusán döntött arról, hogy ezt a javaslatot megteszi és felajánlja együttműködését e program megvalósításában.

 

Budapest, 2010. december 2.

 

Tisztelettel

Dr. Sahin Péter

Dr. Tomsits Erika

 

Hivatkozások
Cikk értékelése Eddig 1 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások