Ösztöndíjak


A 2018. évi MMTT kongresszuson a ”Legjobb bejelentett előadás” című pályázat nyertese az MMTT Vezetőségének közös döntése alapján:
 
Galló Nóra
SE ÁOK II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Előadás megtekintése »

A pályázat díja: 200.000 Ft

KÖNYVAJÁNLÓ

A könyvismertető megtekintéséhez kattintson ide!

Kereken húsz éve született utoljára a klinikai táplálás terén magyar nyelvű szakkönyv, így időszerű volt az ide vágó ismeretek friss áttekintése. A szerző, Dr. Télessy István, 6 részre bontva 26 fejezetben tárgyalja a humán táplálkozás és táplálás valamint gyógyító célú táplálás kérdéseit.
 

Tovább

Rovatok: Irányelvek

FEHÉR KÖNYV - Életmentő táplálás

Tények a mesterséges táplálásról

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság nevében tisztelettel köszöntöm Önt abból az alkalomból, hogy kezébe veszi összeállításunkat. Ebben a dokumentumban rövid tájékoztatást kívánunk adni a kórházi alultápláltság kockázatairól, és a klinikai (mesterséges) táplálás fontosságáról. Célunk, hogy Önöket, döntési helyzetben lévő, felelős egészségpolitikusokat, szakmai vezetőket, gazdasági és média szakembereket hozzásegítsük azokhoz az információkhoz, amelyeknek segítségével eredményesebben tudják befolyásolni a kórházi ellátások hatékonyságát, a betegek gyógyítását. A következő oldalakon szakmai érvekkel, legújabb kutatási eredmények bemutatásával kívánjuk meggyőzni Önöket, hogy a mesterséges táplálás alkalmazásával milyen kézzelfogható rövid, és hosszú távú szakmai és gazdasági eredmények realizálhatók az egészségügyi intézményekben és az otthoni ellátás során.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a Magyarországon kórházba kerülő betegek 30%-a (!), már a bekerüléskor alultáplált, és ez a helyzet a kórházi tartózkodás ideje alatt tovább romlik. A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság felismerte az ezzel a ténnyel járó kockázatokat, és 2003-ban meghirdette a Mesterséges Táplálás éve elnevezésű programját. Legfontosabb célunk, hogy a táplálással kapcsolatos ismeretek szintjét emeljük, felhívjuk a figyelmet a tápláltsági állapot jelentősségére, és a kórházi betegélelmezés finanszírozásának feltételeit javítsuk. Törekvésünk, hogy azokban az estekben, ahol az alultápláltság már fennáll, vagy kockázata felmerül, a betegek a lehető leghamarabb részesüljenek adekvát mesterséges táplálásban, hiszen, ezáltal a legtöbb esetben állapotuk javulása érhető el, és lerövidülhet a kórházi tartózkodásuk időtartama is. Ezzel összhangban arra kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez képest támogassák a klinikai táplálás (mesterséges enterális és parenterális) kórházi és otthoni lehetőségének elterjedését, hiszen az eredményesebb gyógyítás az egész társadalom közös érdeke.

Prof. Dr. Pap Ákos
A Magyar Mesterséges Táplálás Társaság elnöke

A Fehér Könyv letölthető és megtekinthető PDF formátumban a kapcsolódó dokumentumoknál:

Kapcsolódó dokumentumok: 1. Fehér Könyv
Cikk értékelése Eddig 1 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások