Ösztöndíjak


A 2018. évi MMTT kongresszuson a ”Legjobb bejelentett előadás” című pályázat nyertese az MMTT Vezetőségének közös döntése alapján:
 
Galló Nóra
SE ÁOK II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Előadás megtekintése »

A pályázat díja: 200.000 Ft

KÖNYVAJÁNLÓ

A könyvismertető megtekintéséhez kattintson ide!

Kereken húsz éve született utoljára a klinikai táplálás terén magyar nyelvű szakkönyv, így időszerű volt az ide vágó ismeretek friss áttekintése. A szerző, Dr. Télessy István, 6 részre bontva 26 fejezetben tárgyalja a humán táplálkozás és táplálás valamint gyógyító célú táplálás kérdéseit.
 

Tovább

Rovatok: Irányelvek

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Táplálás az intenzív terápiában

Készítette: Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium

Az intenzív osztályos betegfelvétel legfontosabb indoka az életfontos szervműködések károsodása vagy veszélyeztetettsége. A szervrendszerek működésének alapfeltétele az anyagcsere-folyamatok épsége. A sejtek metabilizmusának nélkülözhetetlen eleme az anyagcsereigénnyel harmonikus táplálkozás, amelynek következményeit a tápláltsági állapotot tükröző paraméterekkel jellemezhetünk. Világjelenség, hogy a tartós súlyos betegség károsítja a beteg anyagcseréjét és megváltoztatja a beteg táplálkozási szokásait, lehetőségeit. Emiatt a tápláltsági állapot mindkét véglete, az alultápláltság és a túltápláltság is egyre gyakrabban jelenik meg az intenzív osztályra kerülő betegekben. Az alultápláltság és túltápláltság is progresszíven rontja a beteg gyógyulási esélyeit, ezért a jelen ajánlás ahhoz kíván iránymutatást adni, hogy az intenzív terápia során mikor, milyen módszerekkel csökkenthetjük az már kialakult elégtelen tápláltsági állapot további romlását illetve miként előzhetjük meg azt, hogy a jó tápláltsági állapotú betegek a tartós intenzív terápia közben alultápláltakká váljanak.

A irányelv letölthető és megtekinthető PDF formátumban a kapcsolódó dokumentumoknál:

Cikk értékelése Eddig 3 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások